Fredag 27/7 Pieskehaure - Miehttjevagge

Nästa morgon är himlen klarblå och både dubbeltopparna på Nuortta Savllo och delar av Sulitelmamassivet med glaciärerna Sulitjelmaisen och Salajiegna tillsammans med toppen Suliskongen syns klart från stugan. Jag går i rask takt någon kilometer innan jag upptäcker att jag glömt min stav i stugan - bara att hänga av sig ryggsäcken, traska tillbaks och hämta den...

Då jag kommit upp i höjd med Duolbba ser jag Nordtoppen upp över Stuorrajiegna som är Sveriges största glaciär. Även utsikten bakåt (S) ner mot Pieskehaure och åt höger (NO) mot Haddit är vackra.
Jag kliver nästan på ett fågelbo i backen, som åter blir allt stenigare ju högre upp jag kommer. Fortfarande framme vid sjön under Gasak så finns dock en del grönt kvar på marken. Snölegorna blir också allt större och jag ser hur än mer av den varan väntar framöver.

Uppe i passet förändras landskapet radikalt och övergår i en omgivning bestående av sten, grus, snö, vatten och is - kontrasten är enorm.

Det är ganska ont om tältplatser i dalen, men uppe i de små-berg som ligger här och där så finns det små plana ytor med lite vegatation på. De flesta av dessa ligger dock tyvärr långt från vatten, så det blir till att hitta en hyfsad kompromiss.

Nästa >>>