Onsdag 25/7 Vuozzas - Nuortta Savllo

Vägen ner från tältplatsen visar sig vara trixig eftersom backen är översållad av småstup. Framförallt ett stup med en höjd av 5-10m sträcker sig över nästan hela norrsidan av kullen (se bilden nedan) vilket tvingar mig att skråa en bra bit innan jag hittar en passage nedåt.

Resten av platån upp mot Nuortta Savllo är också full med tvärgående små stup som ständigt tvingar mig att ta små omvägar. Naturen är dock väldigt vacker och i övrigt väldigt lättvandrad, men det är nog bättre att gå i öst-västlig riktning här... Plötsligt så känner jag en fruktansvärd stank och då jag ser mig om så upptäcker jag två renkadaver i en liten sjö. Vattnet är helt missfärgat och det luktar förskräckligt runt omkring.

Sluttningen upp mot passet mellan Nourtta Savllo och Ballek är fullkomligt översållat av blommor i gult, blått och vitt och man får en fantastisk utsikt bakåt.

Ballek är en märklig liten formation som avslutas med en liten tvärbrant topp som inte alls verkar höra hemma i det omkringliggande landskapet.

Väl över passet så kommer jag ner i en dal full med snöfält och med en skymt av Sulitelma åt vänster och Mavasjavrre/Kaskavrre åt höger. Är man riktigt skarpsynt så kan även de sydliga Sarek-topparna skymtas mot nordost.

Här finns dock fina tältplatser med utsikt och jag får också se turens första lämmel. Då jag senare kommer upp i Padjelanta så är det lämmlar överallt, men hittills har de inte vågat visa sig för mig.

Dubbeltoppen Nourtta Savllo är den högsta punkten på gränsen mellan Norge och Sverige. Från den här sidan ser den också fullt möjlig ut att bestiga och hade vädret varit bättre så hade jag nog gjort ett försök. Eftersom berget ligger helt ensamt som en solotopp så måste det vara fantastisk utsikt där uppifrån.

Även denna eftermiddag kan man titta på hur molnen rör sig mellan bergen.

Nästa >>>