Måndag 6/8 Skarttavardu - Darfaloalgi

Under ganska täta moln, dock på rätt hög höjd, går jag upp för backen i stenskravlet. Jag hoppas verkligen att det ska finnas någon utsikt kvar däruppe, men än så länge sveper molnen inte in några av topparna i omgivningen.

Bakåt syns det låga men småbergiga landskapet och långt bort i fjärran kan man se hela Sarekmassivet från Sarektjåkkå till Niak med alla glaciärer däremellan.

Till slut är jag uppe vid de sista stupen på Skarttoaivi's sydsida och fortsätter upp mot det sista krönet.

Här breder hela Kebnekaisemassivet ut sig framför mina fötter och även Laddjuvaggi från fjällstationen ner mot Nikkaloukta. Man ser klart hela stignätet som breder ut sig åt alla håll från fjällstationen.

På sydtoppen befinner sig just en grupp som har tur eftersom det här visar sig vara de sista minuterna den här dagen som toppen inte är insvept i moln.

Då jag kommit en bit ner så ser jag hur det börjar regna i andra delar av dalen.

Nere i dalen hittar jag snart stigen vid jokken som går genom de enormt storblockiga rasmassorna från berget som jag nyss gått över. Genomsnittsstorleken på blocken är minst husvagnstora och många är som mindre villor. Tänk om man skulle kunna få se ett sådant block komma farande nedför bergssidan...
Jag går över Elsas bro och tar en kopp kaffe med bulle på fjällstationen. Eftersom det är mitt i högsäsong så är det knökfullt med folk och det finns definitivt inga lediga sängar kvar så jag traskar vidare bort till Darfaloalgi där jag slår upp tältet.

Nästa >>>