Tisdag 5/7 Singivagge-Battalahku

Ligger kvar i tältet så länge jag kan för jag är riktigt morgontrött. Solens värme gör dock tältklimatet bastulikt så jag tvingas upp. Jag tar en liten sightseeingtur till dalens östligare delar före frukost.

När jag kommer tillbaks ser jag en grupp människor som kommer in i dalmynningen och fortsätter upp mot Kebnekaises topp. Sitter i solen och äter frukost innan jag packar ihop och ger mig av.

Väljer att gå ut ur dalen på sydsidan av jokken vilket visar sig vara lättare eftersom det där finns en stig som leder mig rätt igenom stenarna. Stöter på ett par med en stor hund nere på kungsleden som också vittnar om mycket snö åt Hukejaurehållet.

Går över bron till Neasketvaggi och in i en helt ny terrängtyp. Massor av små kullar översållade med stenblock och på sluttningen ovanför dessa finns det stora blomsterfyllda gräsängar.

Jag följer stigen längs den norra dalsidan i 2km innan jag tvärar över dalen där jag ser ett bra vadställe över jokken.

Uppförsbacken mot Battalahku är lika jobbig som förväntat. Stora svarta moln har tornat upp sig över Kebnekaisemassivet och det har börjat regna i dalarna åt det hållet. Jag pinnar på för att hinna få upp tältet innan det kommer till mig.

Jag får upp tältet på ett näs mellan några av småsjöarna med Kebnekaise i bakgrunden och hinner till och med äta lite middag innan det kommer några stänk på mig. Regnet kommer aldrig över mig med full kraft men ger mig ändå en helt underbar regnbåge som ligger över tältet till och från i flera timmar.

Nästa >>>