Måndag 4/7 Kebnekaise topp

Sover oroligt och ger vid halvtvåtiden på natten upp och bestämmer mig för att gå upp på toppen istället för att ligga och snurra i sovsäcken. Kommer iväg runt klockan två med mycket kläder, kexchoklad och sportdryckspulver.

Traskar uppför i en allt stenigare terräng och är inte alls avundsjuk på de som går västra leden då jag ser hur hög Vierranvarri faktiskt är. Vid runt 1800m är det bara snö kvar men eftersom leden är vältrampad så är det lättvandrat.

Gör ett besök i toppstugan vilket inte är någon uppmuntrande syn. Det ser ut som om ett mindre krig har dragit fram där inne.

Strax före toppglaciären tar jag en sista energipaus innan jag traskar den sista biten upp till toppen. Däruppe är det riktigt smalt och jag får en fruktansvärd svindel. Med stup på närmare 1km på varje sida och en platå på bara en meter att stå på så tar jag ett 360-graderspanorama och skyndar mig sedan ner några meter tills jag känner mig säkrare och kan njuta på riktigt av utsikten.

Eftersom snön är täckt med huvudsakligen bärande skare så bestämmer jag mig för att ta västra ryggen ner vilket visar sig vara ett lysande val. Nedstigningen går som en dans och snöfälten, som bär nästan hela vägen, leder ända ner till där gräsmarken börjar.

Stöter på ett gäng nyvakna finnar som tältat strax ovanför Singivagge. De hade varit uppe kvällen innan och fått köa för att komma upp på toppen på grund av att det kom en massa klättrare på kammen från nordtoppen.

Känner att jag inte vill gå mer idag utan spenderar dagen med att tvätta mig och mina kläder samt att ligga och sova i solen. Till den här dalen verkar inte myggen ha hittat ännu så det går bra att ligga i solen och sova helt ostört. Härligt!

Nästa >>>