29/8 Ávtsusjvágge

Idag är det väldigt enkel vandring utefter den svagt sluttande fjällsidan ovanför Bietsávrre. Den enda lilla omväxlingen här är passagen över Gådojåhkås ravin som dock inte är varken särskilt djup eller brant, förutom allra längst upp.

Jag väljer att gå öster om Rásek utefter Rásekgurra. Det är en enkel väg och jag kommer rakt ner på den fullkomligt platta grusslätten i Ávtsusjvágge som måste vara gammal sjöbotten från istiden. På andra sidan dalen ligger en hög grusås med ett hål där det tidigare utloppet varit ner mot den djupa ravinen Áhusjgårsså.

Jag slår läger för sista natten den här vandringen strax innan jag kommer fram till Kungsleden på Dának-platån ovanför Saltoluokta. Vädret visar sin absolut bästa sida och jag får den varmaste och finaste kvällen den här vandringen.

Mitt i natten när jag måste ut och kissa så möts jag av ett fantastiskt norrsken som dansar och spelar över hela himlen.

Jag drar ut sovsäck och liggunderlag ur tältet, lägger mig på rygg och bara njuter av skådespelet. Det håller på i någon timme innan det sakta bleknar bort då det börjar ljusna.

Nästa >>>