2013 Bergslagen

Bergslagsleden från Laxå till Kopparberg

Första kvällen mestadels väg för att ansluta till Bergslagsleden vid Grönsjöbäckens vindskydd där jag sover första natten.

Det är väldigt varmt och fint väder men jag dricker alldeles för lite vatten och får huvudvärk framåt eftermiddagen. Tar en värktablett och sover en stund i vindskyddet vid Södra Holmsjön men blir bara marginellt bättre, så jag stannar kvar där över natten också.

Leden går mestadels genom industriell gran och tallskog, men här och där passerar den lämningar från gammal gruv- och hyttverksamhet med stenslagg, gruvhål och stengrunder.

Vintern verkar ha gått hårt åt skogen med mycket nedfallna träd överallt. Utefter långa sträckor så är leden rena hinderbanan över trädbrötar i plockepinnformation.

På båda sidor av E18 passerar leden fina utsiktspunkter bort mot Närkeslätten där det verkar vara betydligt sämre väder än här uppe i skogen.

Sover i vindskyddet vid Lilla Tväggelåten.

Tar en liten genväg på grusvägar och kommer då förbi en rejäl bäverdamm som förvandlat vad som på kartan är en mosse till mindre sjö full av skog.

Fin utsikt ut över den hårt reglerade Falkasjön.

Runt Kilsbergsstugan finns fortfarande kvar öppen hävdad ängsmark och gamla stengärdsgårdar.

Raka motsatsen till öppen ängsmark hittar jag i Trolldalen som bjuder på små vattenfall som letar sig fram genom barrskogen i tjock djupgrön mossa. Nu börjar det dessutom skymma lite lätt vilket förstärker känslan.

Fortsätter fram till vindskyddet vid Lockhyttan där jag spenderar natten.

Vid Gamla Pershyttan finns imponerande industrilämningar från Bergslagens storhetstid med kanaler som leder runt vatten mellan sjöarna och en lång stånggång för dåtidens energiöverföring.

Passerar igenom Nora där jag fyller på matförråden och stannar för natten vid Stora Gålsjön, där jag för första gången den här turen får sällskap i vindskyddet över natten, vilket ger lite trevlig omväxling.

Runt sjön Usken finns fler lämningar från malmbrytningen, men också ett högst levande småskaligt jordbruk med mycket djur och små åkrar som inramar landskapet.

Sover i vinskyddet vid Dammsjön.

Nästa dag ligger molnen lågt då jag ger mig in i Kindlareservatet. Fikapaus vid klosstjärnen där man knappt ser tvärs över sjön genom dimman.

Enda riktingen som inte bara är grå uppifrån utsikttornet på Kindlahöjden är rakt ner!

Känner att jag börjar tröttna på skogsvandring, så vindskyddet vid Stjärnfors får bli sista natten den här vandringen. I morgon bär det åter hemåt från Kopparberg.