Fredag 18/8 Ruohtesvagge - Nijakvagge

Regnar när jag vaknar efter att ha regnat hela natten. Den lilla bäcken utanför utanför tältet har börjat brusa istället för att bara porla lite grann som igår. Även i Smajllajåhkå är det betydligt mer vatten idag. Äter lite frukost men stannar kvar i tältet några timmar tills det slutar regna och jag kan bege mig norrut igen. Efter ett tag dyker Gisuris upp som en solitärtopp mitt i blickfältet samtidigt som vädret börjar klarna upp allt mer. Vadar över Smajllajåhkå och Nijakjågåsj nere vid dalbottnen eftersom den längre upp rinner i en ravin.

Fortsätter upp i Nijakvagge som är oerhört karg och ganska svårvandrad med storblockiga rasbranter ända ner i jokken på båda sidor. Passerar en liten glaciärsjö före passet och kommer fram till sjön där jag tänkt tälta med förhoppningen att kunna klättra upp på Nijak nästa dag.

Det finns några plana ytor runt sjön men de är både rejält fuktiga och vindexponerade. Jag har dock ingen lust att gå ner för sluttningen på andra sidan utan slår läger här. Man har ju trots allt strålande utsikt mot Ahkka om bara molnen ville lyfta några hundra meter.

Nästa >>>