Söndag 13/8 Tarraluoppal - Njoatsosvagge

Äter gröt med blåbärsmjölk och plommon till frukost som alla andra dagar. Traskar sedan upp till passet mot Njoatsosvagge. Väljer fel väg och måste tvära över en massa grusåsar. Både högre eller lägre vägval i sluttningen hade varit bättre. Vädret är strålande med knappt ett moln på himlen. Väl uppe i passet bestämmer jag mig för att gå upp på toppen av Tsahtsa. Jag lämnar huvuddelen av packningen i passet och går uppåt med det jag behöver i topplocket. Backen blir brantare än jag trodde och den är mycket storblockig med stenar som rör på sig lite då och då när man kliver på dem - lätt obehagligt.

Då jag nästan är uppe på förtoppen (1773möh) börjar det byggas upp stora stackmoln på himlen. Jag går upp till förtoppen men beslutar mig för att inte fortsätta längre för jag vill absolut inte riskera att behöva klättra ner genom blockterrängen på blöta stenar.

Resten av vägen ner mot Njoatsosvagge är stenig men enkel och väl där möts jag av en karg och vacker dal med höga stup åt alla håll.

Jag går till den östra dalmynningen för att hitta en tältplats med lite utsikt över den lägre halvan av Njoatsosvagge och lägger mig vid vattenfallet nedanför sjöarna där jag får ännu en helt otrolig solnedgång mellan dalens tvära branter.

Nästa >>>