#1-#10 Stockholm-Järna

De tio första etapperna går genom tätortsnära skogsområden med många naturreservat, samt en nationalpark, och ofta rakt igenom stadsbebyggelse.

Goda allmänna kommunikationer gör de här etapperna lämpliga för dagsturer från Stockholmsområdet.

Leden startar på andra sidan vägen från Björkhagens tunnelbanestation och går till en början på grusvägar förbi en golfbana och vidare mot Söderbysjön.

På en intressant utformad bro tar man sig över den djupt nedskurna kanalen i sjöns södra ända.

Efter badplatsen vid Strålsjön är det bara en bit lättvandrad skog kvar innan man kommer fram till villaområdena i Tyresö och därefter Alby friluftsområde.

Vid Nyfors lämnar man bebyggda områden och går in i Tyresta, som är det närmaste vildmark man kommer i Stockholmsområdet.

Man startar med några kilometer genom naturreservat innan man kommer fram till nationalparksgränsen. Tyresta nationalpark är ett av de mer orörda skogsområdena man kan hitta i sydsverige, vilket nästan känns lite märkligt med tanke på hur nära Stockholm man är.

Vindskyddet vid Årsjön är en av de få platser som är lämpliga för övernattning här i början av leden. Det är inte tillåtet att tälta på andra ställen inom nationalparken än vid några få anvisade eldplatser.

Vid Tyresta by finns Naturum, eldplats, fik och en massa pittoreska kulturhus.

Sträckan mellan Tyresta by och Handen är mest industriskog och bostadsområden, så bussen rekommenderas om man bara ska ta en dagstur i nationalparken..

Efter någon kilometer genom ett välordnat friluftsområde går man under en större väg och kommer sedan in på ett längre skogsavsnitt.

Ugglekojan och vindskyddet ute på udden i sjön Trehörningen är båda bra alternativ för övernattning. Här finns också kommunal ved och torrdass.

Vid Kärrsjön finns en enkel rastplats.

Vill man starta eller sluta vid stationen i Flemingsberg så finns en kort anslutningsled via Gladö kvarn och Fleminsbergsskogen som är väl värd att gå.

Vindskyddet vid fd.Kvarnsjön ligger rätt trist med utsikt över en kraftledning och en torrlagd sjö. Dessutom är det ett stort hål mitt i golvet...

Bävrarna är aktiva runt Bockån.

Runt Lida friluftsgård finns flera vindskydd och kojor, och uppifrån berget har man bra utsikt över sjön Getaren.

Efter Lida blir det mera civilisation och en hel del vägsträckor som bara avbryts av mindre skogsområden ända fram till Järna.

För att ta sig igenom Södertälje så är det några kilometers stadsvandring på asfalt som gäller.

Sista biten mot Järna går över högt belägna hällmarker förbi de vackra Vaskasjöarna som ligger precis vid en stor soptipp (drick absolut inte vattnet här!) innan skogen snart tar slut igen och man kommer in i ett nybyggt villaområde.

I det sista lilla skogsområdet före Järna ligger det slitna vindskyddet vid Herrvreten på en gammal torpartomt.

#11-#15 Järna-Skottvång >>>