Fredag 27/8 Oalgásj - Dielmmá

Idag har jag tänkt försöka mig på att korsa platån mellan Jågåsjgaskajiegna och Oarjep Oalgásjjiegna där jag har fått för mig att det ska finnas en smal isfri passage mellan glaciärerna. Jag har inte läst om någon som gått den här vägen utan glaciärvandring, men utifrån bilder som jag tog förra sommaren från andra sidan Rapadalen så tror jag att det bör gå.

Till att börja med så kommer jag upp till Áhkajiegna som har en stor och vackert skulpterad glaciärport. LIte längre upp utefter kanten finns ytterligare en, lite mindre, port där vattnet i jokken tittar fram några meter.

Backen upp mot passet mellan Kanalberget och Axel Hambergs topp är storblockig och ganska svårvandrad. Jag hoppas verkligen att det inte är sån här terräng hela vägen däruppe.

Uppe vid sjön 1410 och framåt övergår dock marken till mestadels grovt grus med inblandade lite större stenar. Det är väldigt lättvandrat och ett helt surrealistiskt landskap med grus, sten, snö och is åt alla håll. Det är flera minusgrader i luften trots att det är mitt på dagen.

Passagen mellan glaciärerna visar sig finnas precis där jag trodde, vilket känns väldigt skönt eftersom jag varken vill ge mig ut på glaciärerna eller gå tillbaks samma väg jag kom.

Kartbilden över glaciärutbredningen här stämmer dock inte alls med verkligheten. Det som på kartan ser ut som en landbrygga är i själva verket bara grus som ligger ovanpå Oarjep Oalgásjjiegna och dess utbredning söderut mot Jågåsjgaskatjåhkkå är betydligt större än vad kartan antyder. Denna 'dolda' del av glaciären är täckt av morängrus och man ser otäcka djupa hål här och där i området. Där ska man nog akta sig för att ge sig ut.

Jag gör en kringgående rörelse mot sydost för att vara säker på att inte komma ut på glaciären och hasar mig sedan ner genom ett oändligt område av grus och sten till glaciärporten som inte är särskilt spektakulär. Jag fortsätter ut ur jokkdalen till sluttningen ovanför Rapadalen där jag slår upp tältet på en plats med bedårande utsikt.

Nästa >>>