Måndag 19/7 Kaitumjaure - Hukejaure

Vaknar upp till betydligt trevligare väder. Några av stugkamraterna sätter upp sina blöta tält bakom stugan för torkning och jag tar en kort morgonpromenad ner mot sjön förbi de förfallna kåtorna där nere.

Perfekt dag för en topptur, så jag stretar mig uppför backen till Sánarčohkka. Molnen blir dock allt tätare och precis då jag når toppröset så börjar det regna lite lätt.

Fortsätter genom stenskravlet över kammarna norrut ner mot Vidjajávri. Vid norra änden av sjön lättar vädret lite och här finns fantastiskt fina gräsmarker för den som vill tälta lite avsides.

Vägen upp mot Ruskajávri spärras av några långsträckta 20-30m höga trappstegsformationer som skulle gå att klättra uppför utan jättebesvär. Jag går dock runt några hundra meter till där det är lättare att ta sig förbi. Mellan dessa ligger underbara gräsängar som, vid bättre väder, skulle inbjuda till en lååång vilopaus.

Vädret blir åter sämre då jag rör mig upp mot passpunkten väster om Unna Ruskkas. Det regnar stadigt och, vad jag tror egentligen är en väldigt fin dal, blir bara grå och långtråkig,

Då jag kommer över på andra sidan och är på väg ner så börjar det plötsligt skymma. Jag har uppenbarligen helt tappat känslan för vad klockan är och då jag, till slut, kommer fram till Hukejaurestugan så har stugvärdsparet hunnit somna. Gästerna i stugan är dock fortfarande vakna så jag kan skramla runt lite med grytor och bestick till kvällsmaten.

Nästa >>>