Onsdag 21/7 Hukejaure - Čeakčavággi

Idag tänkte jag gå upp och titta på Sveriges enda blockglaciär som ligger på Sealggás norrsluttning. Jag tar av från leden efter ett par kilometer och siktar upp mot passet norr om toppen 1506. Terrängen är lättvandrad förutom ett mindre våtmarksområde med ett meterdjupt dike rakt igenom...

Uppe vid passet har man strålande utsikt bakåt över det småkulliga landskapet. Längre bort skymtar skarpa Norska kustberg då och då emellan de låga molnen.

Blockglaciären består av en bred stensträng med stora block som sträcker sig upp mot en rasbrant på fjällsidan. Den lär ha en kärna av is och rör sig mycket långsamt neråt. Den lilla sjön vid fronten är typiskt turkosfärgad som de flesta sjöar med glaciärvatten.

Jag fortsätter rakt österut och går upp på åsen för en titt ner mot Dalsjön som ligger inklämd i en stor gryta med branta kanter åt alla håll.

En fjällvråk cirkulerar ovanför mig då jag återvänder ner i dalen jag kom från för att hitta en tältplats. Här finns fina tältplatser på de gräsklädda små platåer som ligger mellan de brantare partier som ger dalen en 'trappkaraktär' mellan mycket branta fjällsidor.

Nästa >>>